Wildkamperen Nederland of elders, zo doe je dat!
Wildkamperen is een kunst, een prachtige kunst. Niks is zo fijn als het gevoel als in de ochtend uit je tent stappen en de prachtige natuur zien, in plaats van een camping om je heen! Maar hoe haal je nou het meeste uit je wildkampeer ervaring? En wat zijn de verschillen tussen kamperen in Nederland, Zweden, Frankrijk en andere landen? Daar lees je hier meer over!
De Basis
Er is niks beter dan het inpakken van je kampeerspullen, gedag zeggen tegen de drukte van werk en een pauze nemen in het wild - een herverbinding tussen jezelf, natuur en je omgeving. In alle eerlijkheid, je hebt niet veel nodig en wanneer de zomer dichterbij komt heb je maar een paar benodigdheden nodig voor wildkamperen.
Het vinden van de perfecte spot aan het einde van een dag wandelen zorgt voor een geweldig gevoel. Gooi je rugzak op de grond, zet je gasstel aan voor een brouwsel, zet de tent op / hang de hangmat op / leg de bivy neer en geniet van je avondeten onder het genot van een prachtige zonsondergang aan het einde van een heerlijke dag. Allemaal gevolgd door een comfortabele nachtrust.
Hier een aantal tips om de perfecte kampeerplek te kiezen een een geweldige wildkampeer ervaring te krijgen.
Reis licht:
Rugzak
Neem een kleine rugzak mee waar alles inpast wat je nodig hebt, zonder overbodig gewicht of loze ruimtes. Bekijk hier tassen en rugzakken.
Kleding In de realiteit hoef je niet je hele kledingkast mee te nemen. Eén goede wandelbroek, een onderlaag, middenlaag, goed geïsoleerde jas en indien het regent een softshell. O, en we raden uiteraard aan om een extra paar sokken en ondergoed mee te nemen!
Koken Er zijn veel verschillende types gasstellen verkrijgbaar, elke welke eigen voordelen heeft afhankelijk van jouw geplande activiteit. Daarom is het belangrijk dat je goed kijkt naar welk gasstel voor jouw activiteit het meest geschikt is. Voordat je de natuur in gaat, zorg ervoor dat je goed weet hoe jouw gasstel werkt, inclusief de werking van de brandstof.
Eten en drinken Neem genoeg water mee, aangezien je het gaat gebruiken voor drinken, koken, wassen en natuurlijk voor koffie. Op het gebied van eten smaakt eigenlijk alles wel goed in de natuur, denk bijvoorbeeld aan pasta, soep, eieren met spek als ontbijt, allemaal heerlijk.
Slapen Hoe avontuurlijk ben jij? En in welke omgeving ga jij overnachten? Dat zijn vragen die je jezelf moet stellen om te bepalen waarin je gaat slapen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een hangmat mee te nemen als je naar een gebied gaat waar bijna geen bomen zijn om je hangmat aan op de hangen. De hangmat zou juist wel weer geschikt zijn bij een oneven grond. Een bivy is het meest simpel en is licht, snel op te zetten en erg leuk.
Een goede en warme slaapzak is erg belangrijk. In Nederland, en ook in veel andere landen, kan het overdag aangenaam zijn en 's nachts kan de temperatuur opeens flink kelderen. Als je hier niet op voorbereid bent kan dit tot een oncomfortabele nacht leiden. Ga je naar een land waar het waarschijnlijk heel erg koud is (Zweden, Noorwegen, bergen van India, etc.), neem dan een lakenzak mee. Deze is erg licht dus zorgt niet voor extra belading, maar zorgt wel voor een extra laag in de slaapzak wat zorgt voor een wereld van verschil!
Een slaapmatje zorgt voor extra comfort and isolatie van de koude grond.
Accessoires Als je gasstel geen snelstarter heeft, dan is een aansteker of zijn lucifers essentieel! Andere handige accessoires zijn: mes, hoofdlamp, wc rol, EHBO kit, en meer. Het hangt ook af van hoeveel je mee wilt nemen, waar je heen gaat en wat je denkt nodig te hebben.
Tien tips voor de perfecte wildkampeer ervaring:
01. PLAN JE ROUTE
Zorg dat je van tevoren een aantal ideeën hebt over waar je graag wilt kamperen, en geef jezelf de tijd om daar te arriveren voordat het donker wordt. Als je onderweg de perfecte plek tegenkomt kan je uiteraard ook daar stoppen.
02. WEER: CHECK DE VOORSPELLING EN LUCHT
Indien het lijkt te gaan regenen, zoek voor een veld die het meest voor beschutting zorgt tegen regen en harde wind. Denk bijvoorbeeld aan achter een heuvel of achter een stapel hout. Zet je tent op met de achterkant richting de wind, dit scheelt een hoop herrie en zorgt ervoor dat je beschut voor je tent kunt zitten.
03. DIEREN
In sommige gebieden kunnen er veel dieren zitten. Om dieren zoveel mogelijk te vermijden raden we aan om niet te dichtbij stilstaand water te gaan staan.
04. GENIET VAN HET UITZICHT
Als het weer goed is, probeer dan een plek te vinden die een mooi uitzicht biedt. Als de lucht helder is, neem de tijd om naar de sterrenhemel te kijken. Aangezien er in het wild minder licht is, kun je veel meer zien.
05. PLATTE ONDERGROND
Onderzoek de grond goed, de perfecte ondergrond is plat met geen stenen of gaten. Ook is het ideaal als de plek iets verhoogd is, zodat het niet onder water komt te staan bij regenval. Lukt het niet om een platte ondergrond te vinden? Zorg dan dat je met je voeten richting het dal wijst en je hoofd hoger ligt.
06. EEN PLEK DICHTBIJ STROMEND WATER
Stromend water is handig om zelf water vandaan te halen, maar ook om vies water in te gooien.
07. HOUD REKENING MET HET TOILET
Aan te raden is om een plek te kiezen die enigszins ver weg van het water en uiteraard je slaapplek is.
08. WEES GEORGANISEERD
Op het moment dat de tent staat, leg je gear georganiseerd neer zodat je spullen als de zaklamp en eten snel kunt vinden.
09. HOUD HET SCHOON
Vieze schoenen of natte waterbestendige kleding de tent inbrengen is geen goed idee, aangezien dit zowel de tent als andere spullen vies kan maken. De voorzijde is een goede plek om de vieze en natte spullen te bewaren, of in een droogtas.
10. NEEM ALLES MEE NAAR HUIS
Het klinkt logisch, maar kan toch makkelijk fout gaan. Loop na of je alles hebt, en check voor de zekerheid nog de omgeving om je slaapplek en ook achter stenen etc.