Gasflessen Amsterdam
Gasflessen omruilen in Amsterdam
Als een van de weinige punten in Amsterdam kunt U bij Rien de Wolf terecht voor het omruilen van uw gasflessen. Wij voeren de bekende merken BP, Primagaz, Benegas, Rijngas en Campingaz.
Wij verkopen 2 verschillende soorten gas. Propaan en Butaan.
Wat is propaan gas?
- Propaangas wordt gewonnen uit aardolie en aardgas. De stookwaarde van propaangas is maar liefst drie keer zo hoog als dat van aardgas. Het gas verdampt al bij temperaturen boven -42 C (kookpunt). Hierdoor is propaan zeer geschikt om in de winter te gebruiken. Propaangas wordt vooral gebruikt voor koken, verwarmen, terrasheaters.
Hoe word propaangas gemaakt?
Propaangas wordt geproduceerd uit ruwe olie of aardgas. Het is een bijproduct van de productie van aardgas en aardolie en wordt gewonnen tijdens het raffinageproces. Nadat ruwe olie of aardgas uit de grond is gehaald, wordt het getransporteerd naar een raffinaderij, waar het wordt verwerkt.
Om propaangas te maken, worden de vloeibare koolwaterstoffen in het aardgas of de ruwe olie gescheiden door middel van destillatie. Propaangas wordt vervolgens gescheiden van andere gassen in het mengsel door middel van compressie en koeling. Hierdoor wordt het vloeibare propaan samengeperst tot een gas.
Propaangas kan ook worden geproduceerd door middel van fracking. Fracking is een techniek waarbij water, zand en chemicaliën in de aardkorst worden geïnjecteerd om de olie en het gas los te maken. Het propaangas dat wordt geproduceerd uit fracking heeft een andere samenstelling dan propaangas dat wordt geproduceerd uit aardolie.
Het uiteindelijke propaangas dat wordt gebruikt als brandstof of voor andere doeleinden, wordt getransporteerd in drukvaten of tanks en is verkrijgbaar bij speciaalzaken of gasleveranciers.
Wat is butaan gas?
- Butaan gas kan worden gebruikt bij een temperatuur hoger dan 0,5 C en is dus niet geschikt om in de winter te gebruiken. Wij verkopen alleen butaan gas in de bekende blauwe Campingaz flessen. Deze Campingaz fles word meestal aleen tijdens vakanties gebruikt en word gekozen om zijn geringe gewicht en vele omruil mogelijk heden in Europa. Wanneer er veel gas gebruikt word voor bijvoorbeeld verwarmen zijn deze Campingaz flessen te kostbaar
Hoe word butaangas gemaakt?
Butaangas wordt geproduceerd uit ruwe olie of aardgas. Het is een gas dat vloeibaar wordt gemaakt onder druk. Butaangas wordt gewonnen tijdens het raffinageproces van aardolie en het productieproces van aardgas.
Bij het raffineren van ruwe olie wordt het gasmengsel dat vrijkomt tijdens de raffinageprocessen gekoeld en samengeperst, waardoor het vloeibaar wordt. Het vloeibare mengsel wordt vervolgens gescheiden in componenten, waaronder butaangas.
Bij de productie van aardgas wordt butaangas gewonnen uit het aardgas dat uit de grond wordt gehaald. Het butaangas wordt vervolgens gezuiverd en vloeibaar gemaakt door middel van compressie en koeling.
Butaangas wordt opgeslagen en getransporteerd in tanks onder druk. Het wordt gebruikt als brandstof voor huishoudelijk gebruik, zoals koken en verwarming.
Het is belangrijk om butaangas veilig te gebruiken en op te slaan, aangezien het brandbaar is en gevaarlijk kan zijn bij verkeerd gebruik. Veel huishoudelijke butaangasflessen zijn uitgerust met veiligheidskleppen en -regelaars om de druk te verminderen en het risico op gaslekkage te verminderen.
Statiegeld of eigendom?
- Wij hebben 3 verschillende soorten statiegeld flessen. De 10,5 KG stalen propaan fles, de 10,5 kg kunststof fles van Benegas en de 5 kg Benegas. Wanneer je voor de eerste keer en gasfles koopt betaal je statiegeld en de vulling. Als de fles leeg is ruil je deze om voor een volle gasfles en betaal je alleen de gasvulling.
- De blauwe campingaz flessen en de stalen groene 5 kg flessen zijn gasflessen die je eerst aanschaft. Ingeval van de Campingaz flessen koop je die een keer en blijven altijd je eigendom. Wanneer de fles leeg is ruil je die om voor een nieuwe volle fles. Je oude fles gaat terug naar de maatschappij om gekeurd en weer gevuld te worden.
- De stalen 5 kg gasfles koop je nieuw en is op dat moment voor 10 jaar gekeurd. Ieder jaar word de waarde wat minder. Een fles van 10 jaar en ouder heeft geen waarde meer en kan ook niet meer gevuld worden. Wanneer je een lege fles wilt omruilen voor een volle zullen we proberen om deze om te ruilen voor een fles met het zelfde keurjaar. Indien dit niet mogelijk is dan betaal je bij als je een nieuwere fles krijgt of word je gecompenseerd als je een oudere fles krijgt.
Waarschuwing!
Nog steeds komen we regelmatig gasflessen tegen die gevuld zijn met LPG. Dit is levensgevaarlijk! Nou vraag je je misschien af hoe kom je een gasfles tegen die met LPG is gevuld? Kijk maar hieronder:
Zie je het verschil?
Eeen gasfles is iets anders dan een gas of LPG tank. Een LPG tank heeft een afblaas of overduk ventiel. Hierdoor kan de tank nooit te veel worden gevuld. Op een gasfles zit dat niet en krijg je al snel overdruk. Ondanks dat LPG een stuk voordeliger is dan propaan of butaan is het het risico niet waard.